Cirkeldans med Demente.


Cirkeldans - et eksempel.

Vi skaber et lidt intimt rum med stille musik imens vi kommer på plads. 12-16 personer ialt, incl. hjælpere vil passe til en cirkel. Vi danser i Cirkel, med rækken af stole udenpå cirklen så det er nemt at komme til at sidde igen. Der skal være god plads så en kørestolbruger kan komme med rundt. Alle kan komme til at kolde hinanden i hånden.


Vi starter med let opvarmning siddende, derefter en stoledans med musik til. Så er vi klar til at rejse os op og danse. Både de siddende og de gående danse er med meget enkle bevægelser, med gentagelser, meningen er at man kun skal se efter vores bevægelser, ikke lære længere trinforløb. Vi gentager dansen hvis vi ser at den fungerer, men spørger deltagerne først. I pausen synger vi fra en sangbog som deltagerne kender, vi kan også synge en af de sange vi danser til bagefter. Musikken er både gamle kendte melodier og nye, musikken er valgt så den understøtter bevægelserne. Hvis en af deltagerne har haft fødselsdag sien sidst, eller har det inden næste gang, danser vi til en fødselsdagssang i midten af cirklen imens resten sidder ned og klapper. Sidste gang havde vi en stor "Syngeskål" med som de prøvede enkeltvis i den tid der går med at alle kommer på plads. Der skal være en personale/hjælper til hver kørestolbruger og 2 til de resterende.


Et af kriterierne fra det sted vi danser nu er "ingen bænkevarmere" og det er der ikke, og gruppen består enda af de dårligst på stedet, de er valgt og der er søgt penge til det, fordi det er svært for den gruppe at være med i centrets øvrige aktiviteter. Vi bruger et par timer og slutter af med at drikke kaffe sammen.


At danse Cirkeldanse med demente handler selvfølgelig ikke om at få sved på panden eller at trampe og snurre rundt. Her er det vigtigste at deltage, at deltage med den fysik og den psyke som hver især har. Dem som er fysisk svage kan også nyde Cirkeldans, de kan nyde musikken og bevæge sig med rundt i cirklen. De undgår at miste balancen fordi man jo holder i hånden, på den måde mærkes rytmen fra dem man er sammen med, støttet af musikken.


På kurser for demente er dansene tilpasset deltagerne, også hvis der er kørestolbrugere. Målet er at få så mange som muligt med til dansen og at skabe ro og tryghed. Cirklens midte med blomster og lys skal fange blikket imens vi danser, alle kan slappe af. Cirkeldans er en næsten meditativ danseform.

Forskere siger at når man danser, lærer nye serier og sætter trin sammen, forbedre man ikke bare sin koordination og motorik men hele sin hjernekapasitet. Dansen træner også balancen og følelsen af at bevæge sig i en cirkel, hvor man holder i hånden, giver den enkelte følelsen af samhørighed. Ved dansearrangement med demente er vi to instruktører.


Vi er igang med et forløb på 10 gange for demente på et Plejecenter. Centret har udvalgt 14 brugere til at deltage i forløbet og det er de samme hver gang. Det giver os mulighed for at udvikle vores projekt, det at deltagerne er udvalgte, at det er de samme hver gang og at der er afsat 10 gange er en fantastisk mulighed. Vi er 2 instruktører på forløbet og der er 2 til 3 hjælpere fra centret med. En af deltagerne er kørestolbruger. Centret har søgt, og fået, penge til denne målgruppe.

Dette er en samling oplevelser fra de gange vi har danset ved enkeltarr. med Demente.

”I rummet hvor vi skal danse er der blid, smuk og rytmisk musik, midt på gulvet er der et lille blomsterarrangement med et lys i midten, det bliver centrum for dansecirklen. Deltagerne begynder at samle sig omkring midten, vi begynder at danne cirklen, at tage hinanden i hånden. Måske er en trediedel af deltagerne hjælpere og personale, måske er der 2-3 kørestolbrugere med hver en hjælper. Vi står lidt og nyder musikken, så vugger vi lidt fra side til side til musikken, så begynder vi med alm. gåtrin i takt. De fleste fanger efterhånden rytmen, rytmen som vi ved alle mennesker har i deres krop. Nu er vi klar til den første dans, Vi præsenterer os og byder velkommen.

Nogle sidder ned endnu, Ib går hen til en kvinde, bukker for hende ”må jeg byde dig op til dans?”, hun rejser sig tager ham i hånden og går med hen til cirklen. Jeg har en kørestolbruger i den ene hånd, hjælperen er bagved kørestolen. Vi starter dansen, der er kommet ro i cirklen og vi mærker bevægelsen. Blomsterne med lys midt i cirklen samler os. Kvinden ved Ib tager bitte små skridt frem og tilbage, men er med i cirklens og musikkens rytmen, lidt efter vil hun gerne hen og sidde igen. Manden på min venstre side er med, han bruger begge sine arme også, han ser ud til at nyde det, han er med i dansen og i cirklen. En stor mand som er dårligt gående har rejst sig og kommer ind i cirklen, han laver også rytme med sin stemme og går fint med rundt.”

Ib og Eli.