Forslag:

Kirkedanse.

Kan man danse skabelsen? Kan man danse en bøn? ja det kan man, - f.eks. ”Må din vej gå dig i møde" det er en meget gammel Keltisk bøn, bl.a. brugt af pilgrimme, den har jeg sat enkle trin til. Man kan lytte til en bøn, men når kroppen er med, så mærker man den også. Jeg forbereder forskellige temaer til de 3 dansedage i november 17, f.eks en hyldest til naturen, danse fra Assisi og pilgrimsdanse – jeg modtager også gerne ønsker.


At danse i kirkelige forsamlinger og handlinger er ikke nyt. Dans og meditation har før været brugt i den kristne kirke. Siden reformationen har dans stort set været dømt ude af den protestandiske kirke i Danmark. Nu er den på vej ind igen. I Langenæskirke i Aarhus har der længe været et "Laboratorium for kirkedans", de skriver: ”Dans i biblen nævnes 20 steder i Det gamle Testamente, og en håndfuld i det nye”. I maj 2018 har "Folkekirkens uddannelses- og videnscenter" FUV, et kursus i Liturgisk dans som jeg deltager i. Den 8. September var jeg på dansekursus med Hanne Rørth i Alsønderup, danse som skal danses i kirken i februar.

.

Jeg kunne godt tænke mig at der blev en kirkedansegruppe i sognene, ligesom der mange steder er kor, vil du være med til at starte det, så lad os gøre det sammen, lad os prøve. Måske en ny måde at bruge kirkens rum på - er du søgende omkring tro, så er dans måske din indgang. Alle er velkomne og alle kan være med. Kærligst Eli Lykke.

Dans med Demente.

Cirkeldans er ikke folkedans som de fleste kender det, det gælder ikke kun om at få sved på panden at trampe og snurre rundt. Her gælder det om at nyde og deltage, med den fysik og den psyke som hver især har. Dem som er fysisk svage kan opleve rytmen uden at miste balancen fordi man holder i hånden og man mærker rytmen fra resten af cirklen, støttet af musikken.


Vi tilpasser dansene til deltagerne, er der kørestolbrugere, er dansene tilpasset så de kan være med i de fleste af dansene . Vores mål er at få så mange som muligt med til dansen, og at skabe ro og tryghed, cirklens midte med blomster og lys skal fange blikket imens vi danser så alle slapper af, vi siger at Cirkeldans er en meditativ danseform, eller Mindfulness i bevægelse. Ved dansearrangement med demente er vi to instruktører.

Forskere siger at når man danser, lærer nye serier og sætter trin sammen, forbedre man ikke bare sin koordination og motorik men hele sin hjernekapasitet. Dansen træner balancen. Følelsen af at bevæge sig i en cirkel hvor man holder i hånden, giver den enkelte følelsen af samhørighed. Og – man bliver glad af at danse Cirkeldans.

”I rummet hvor vi skal danse er der blid, smuk og rytmisk musik, midt på gulvet er der et lille blomsterarrangement med et lys i midten, det bliver centrum for dansecirklen. Deltagerne begynder at samle sig omkring midten, vi begynder at danne cirklen, at tage hinanden i hånden. Måske er en trediedel af deltagerne hjælpere og personale, måske er der 2-3 kørestolbrugere med hver en hjælper. Vi står lidt og nyder musikken, så vugger vi lidt fra side til side til musikken, så begynder vi med alm. gåtrin i takt til musikken. De fleste fanger efterhånden rytmen, rytmen som vi ved alle mennesker har i deres krop. Nu er vi klar til den første dans, Ib og jeg præsenterer os og byder velkommen.


Nogle sidder ned endnu, Ib går hen til en kvinde, bukker for hende ”må jeg byde dig op til en dans?”, hun rejser sig tager ham i hånden og går med hen til cirklen. Jeg har en kørestolbruger i den ene hånd, hjælperen er bagved kørestolen. Vi starter dansen, der er kommet ro i cirklen og vi mærker bevægelsen. Blomsterne med lys midt i cirklen samler os. Kvinden ved Ib tager bitte små skridt frem og tilbage, men er med i cirklens og musikkens rytmen, lidt efter vil hun gerne hen og sidde igen. Manden på min venstre side er med, han bruger begge sine arme og ser ud til at nyde det, han er med i dansen og i cirklen. En stor mand som er dårligt gående har rejst sig og kommer ind i cirklen, han laver også rytme med sin stemme og går fint med rundt.”

Dette er en samling oplevelser fra de gange vi har danset med Demente.

------------------------

Klik her for at redigere teksten